Turkiet

Turkiet är ett underbart land som erbjuder både sol- och badmöjligheter, samt sevärdheter. Man skulle kunna säga att sevärdheterna, till största del finns att finna i västra Turkiet och solandet och badandet längsmed kusterna förstås. Vad bör man då besöka?

När det gäller sol och bad är Alanya, utan tvivel, den mest populära semesterorten just nu. Den har en mycket mysig innerstad med spännande marknader och shopping på alla nivåer. Här finns gatustånd och stora varuhus för den som vill. Alanya stränder är väl inte det bästa som skådats, dock inte dåligt, men nattlivet är desto bättre. Med ett stort utbud av barer och klubbar kommer nätterna inte vara sysslolösa. Många reser till Alanya under semesterperioderna, så risken att känna sig ensam inne på en klubb kommer inte att finnas.


Sevärdheterna i väster utgörs av två resemål, Istanbul och den antika staden Troja.

I Istanbul finns mycket att se och göra, men något som man som svensk bara måste besöka är museet Hagia Sofia. Hagia Sofia var från första början en kyrka och ett mästerverk till byggnad som byggdes under vikingatiden. Därefter blev det en moské och tillslut ett museum. Men vad som skedde under dess tid som kyrka är vad som är så fascinerande. Invånarna i dåtidens Istanbul hade fått reda på att nordens vikingar var välvuxna, grova och starka. Därför anställde dem vikingar från norden som stod vakt vid, exempelvis, Hagia Sofia. En utav dessa vikingar har under sitt vaktskift suttit och huggit in runor i sten som betydde något i stil med ”Halvdan var här”. En text som upptäcktes mycket senare och som idag är en litterär skatt och något värt att se.

Troja, staden känd från Homeros berättelse Illiaden, fanns på riktigt och är ett utgrävt fynd på Turkiets norra västkust. Ett självklart besök om man vill uppleva historien på riktigt. Här sägs faktiskt personer som Akilles och Hektor stridit. Uttrycket Akilleshäl är rotat strax utanför stadens portar och här fick den trojanska hästen se världen för första gången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *