Tjeckien

Tjeckien och dess huvudstad, Prag, är en utav Europas pärlor. Bortsett från sol och bad så finns det väldigt få saker du inte kan göra här. Prag har en trevlig atmosfär, vacker stadskärna och god mat och dryck, men något utav det bästa är att det finns få ställen som håller så hög kvalitet och samtidigt är så billigt.


Karlsbron
Vid en vistelse i Prag finns det många saker man bör hinna med att se. Det kanske mest kända i Prag är Karlsbron, som är en mycket gammal och vacker bro. På denna bro står alltid massvis med försäljare, konstnärer och musiker som är värda att stanna vid. Längsmed bron finns många statyer och vissa av dem är gjorda i brons. Det är tradition att ta på tre av dessa statyer som därmed ständigt är blanka. Dock är det egentligen endast bronsstatyn i mitten man bör ta på, som innebär att man kommer återvända till Prag, och inte de två andra som istället sägs ge otur.

Att vandra omkring västra sidan om floden som rinner genom Prag är ett måste. På denna sida finns det spännande konst, kanske framför allt i form att de treLennon wall gigantiska bäbisar utan ansikten som kryper kring i parken utanför stadens konstmuseum. Strax där i närheten finns en känd vägg vid namn ”Lennon Wall”, som började som en vägg där stadens ungdomar motsatte sig kommunismen i form av text och målningar, men som på senare tid blivit en vägg där medborgarna uttrycker alla sina känslor. Passa på att ta med pensel och färg när du passerar denna vägg och skriv då in något på väggen. Inte långt därifrån ligger Pragborgen som är högt beläget, pampigt och varifrån man har utsikt över hela Prag.

toptop

Det astronomiska uret i Prag

Något som man naturligtvis inte heller får missa är gamla stan i Prag som är jättemysig och trevlig. Denna del kan man länge strosa runt i och bara njuta. På rådhuset på torget i gamla staden finns det astronomiska uret i Prag som installerades 1410, är världens tredje äldsta astronomiska ur och som dessutom fortfarande fungerar. Uret har dessutom figurer som var sjätte timme rör sig.

Men Prag är inte bara känd för sina sevärdheter. I Prag bör man verkligen ge sig ut att äta och dricka. Inte nog med att både mat och dryck är billigt, tjeckerna är dessutom väldigt duktiga på att brygga öl. Exempelvis ligger Staropramens bryggeri i centrala Prag, vilket kan vara spännande att besöka. Vill du testa öl, så går det att göra vart som helst. Köper du öl i matbutik så kostar en halvlitersflaska från 3kr och uppåt, samtidigt som en öl på restaurang kostar mellan 20 och 30kr per liter.


The Pub Pilsner Unique Bar

Restauranger vi rekommenderar är Svejk som är en restaurang med Tjeckiska specialiteter och som är riktigt bra. Här kan du exempelvis beställa in en typisk tjeckisk köttbricka för 4 pers. med 4.5kg kött för ca 600kr. Då får du en anka, revben, grisknä, korvar, surkål, dumplings med mera. En annan restuarang vi rekommenderar är ”The Pub Pilsner Unique Bar” som är en väldigt häftig pub i Prag. Maten är billig och god, exempelvis får man en vitlökssoppa för ca. 16kr. Det som är det häftigaste med denna pub är att i mitten på varje bord finns fyra tappar där man själv kan tappa upp sin egen öl. På varje tapp kan man lägga matbeställningar samt välja vilken person som tappen ska räkna upphälld öl från. Detta är en väldigt trevlig pub man verkligen bör besöka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *