Frankrike

Frankrike är ett land som har mycket att bjuda på. Det finns någonting för alla. I Paris finns oändligt med sevärda monument, bra shopping, vackra slott och hett uteliv. Samtidigt erbjuder den franska på rivieran sol, bad och idylliska småstäder.


Paris
När man är ute och reser vill man uppleva de bästa godbitarna Europa har att erbjuda. Därför ska man, utan tvekan, besöka Paris. Med en uppsjö utav mästerverk så som Eiffeltornet, Notre Dame, Triumfbågen och Louvren är staden en av de bästa. Inte långt ifrån staden finns både världshistoriska arv och underbar familjeunderhållning. Det är förstås Versailles, Normandie och Dineyland på fråga.

Eiffeltornet känner nog  alla till. Ett 300 meter högt järntorn konstruerat av Gustave Eiffel. Tornet är förmodligen Paris mest kända byggnad och bland de landmärken som finns i världen är det ett av de mest kända. Priset är:

Trappor
Våning 1 & 2
Hiss
Våning 3
Våning 2
Våning 1
Under 25 år
3,50€
Barn
9,90€
6,40€
2,50€
Över 25 år
4,50€
Vuxna
13,00€
8,00€
4,80€

toptop

Notre Dame, känt från inte minst Disneys uppskattade film ”Ringaren i Notre Dame”, är ett måste att besöka. Katedralen ligger på en ö i Seine och är byggd i gotisk stil. Passa på att gå dit till söndagsmässan, som är något riktigt spektakulärt.

Även om du inte är speciellt konstintresserad kan nationalmuseet Louvren ändå fånga ditt intresse. I dess salar finns tusentals konstverk med Leonardo da Vincis ”Mona Lisa” i spetsen. Detta är även platsen där delar av filmen ”Da Vinci-koden” var inspelad. Alltså lockar den även filmälskaren, men förmodligen många andra. När det gäller att åka tunnelbana så låter det väl inte som något speciellt, men Paris har gjort det! Den hållplats som inte får missas är hållplatsen vid Louvren, en station utan dess like!

Triumfbågen är ett stor monument i form av en cirka 50 meter hög valvbåge. Den byggdes för att hedra Frankrikes armé och till minne av segern vid Austerlitz 1805, men nu finns där även en grav som visar aktning för de alla stupade under första världskriget.”Restaurant Chartier” är inrett i ett gammalt apotek. Maten är billig, men framför allt god. Denna restaurang ligger i stadsdelen Monmartre och är ett synnerligen värt besök.

Samtidigt som Monmarte besöks, passa då på att besöka konstnärerna på torget i denna stadsdel. Konstnärerna står och målar på torget samtidigt som de säljer sin konst. Många konstnärer har fått sin inspiration här och kanske står framtidens Picasso och väntar på sitt genombrott.

Franska rivieran
Den franska rivieran har mycket att erbjuda och vare sig du vill slappna av på stranden eller utforska städer och besöka sevärdheter så kommer du att kunna bli nöjd. Längsmed hela rivieran finns kristallklart vatten och fina stränder intill antingen större städer, eller idylliska byar. I dessa städer eller byar finns i de allra flesta fall något sevärt.

Marseille är den största staden längsmed den franska rivieran. Staden har gott om saker värda att se. Tågstationen i sig är en stor och ståtlig byggnad som ger en ett bra första intryck av staden när man först anländer. Hamnområdet, som är Marseilles centrum och hjärta, är verkligen värt att strosa runt i. Utöver många dyra båtar finns det även gott om mysiga caféer och restauranger i området.Notre-Dame de la Garde

Högt beläget på ett berg i Marseille ligger den pampiga katolska basilikan ”Notre-Dame de la Garde”. Att ta sig upp till basilikan är i sig ett litet äventyr i och med att den ligger på ett litet berg. Naturligtvis finns det även bilväg upp. Väl uppe slås man av en enastående utsikt över hela Marseille och basilikan själv är mycket vacker.

För att ta sig till stranden i Marseille så behöver man transportera sig en bit från stadskärnan. Det finns redan en liten sandstrand knappt 2km från centrum, men om man vill ha en bra strand att spendera dagen på bör man ta sig ut till ”La Plage” ca 5km från centrum. Hit kan man antingen gå eller cykla längsmed kusten, som är vacker, eller åka med buss.

Nice är en annan vacker stad på rivieran. Denna är något mindre, mysigare och renare än Marseille. Stranden i Nice är lång och vacker, men den är dock en stenstrand. Vad man bör göra, om man är i Nice, är att ta sig upp till Slottskullen och njuta av den vackra utsikten över staden. Dessutom är gamla stan väldigt mysig och värd att strosa runt i.

annons-uppdaterad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *