Att tågluffa

Innan man ger sig ut i Europa gäller det att ha koll på hur bör gå tillväga för att tågluffa. Nedan finns information värd att veta och tips för en lyckad resa.

Planera din resa
Det är mycket viktigt att lägga tid på att planera sin resa innan avfärd. När man tågluffar har man inte oändligt med tid och interrail-kortet är i vissa fall väldigt begränsande. Man vill gärna lägga så lite pengar som möjligt på transporten och i de fall man skaffat sig ett 5/10 resdagars-kort på 10/22 dagar, så bör man tänka lite på vilka tåg man tar och vid vilka tider man tar dessa. Om man tänkt åka ganska långt och samtidigt tänkt stanna lite på vägen gäller det att använda resdagarna så effektivt som möjligt. En app värd att ladda ner till sin smartphone är ”RailPlanner”, där man kan söka resor. Dessutom sparar appen ner alla tågtabeller offline i telefonen.

interrailkort

Många funderar kring vad som räknas som en resdag. Resdagarna räknas efter vilket datum man reser och alltså inte 24 timmar efter att man satt sig på första tåget. Ett förklarande exempel:
Janne sätter sig på ett tåg 18:00 den 6 juni och är framme 22:55 samma dag. Klockan 03:15 den 7 juni sätter han sig på ett nytt tåg och är framme 07:45 samma dag. I detta fall har Janne använt två resdagar på sitt kort i och med att han rest över två olika dagar.

Med andra ord så är det inte alltid smart att ta ett sent tåg om det inte tar en enda fram till destinationen, utan man behöver ta ett nytt tåg dagen efter. I det fallet är det kanske bättre att ta ett tåg som går efter midnatt, eller att börja åka tidigt på morgonen.


Samtidigt bör man tänka på vilket nattåg man ska välja oavsett om det går hela vägen till destinationen eller ej. För om man reser med ett nattåg som går efter klockan 19:00 så räknas det som en resdag även om man åker hela dagen efter, förutsatt att nattåget anländer senare än 04:00 dagen efter. Om man däremot reser 18:10 med ett nattåg så räknas det som två resdagar.

Vid olycka
När man reser finns det förstås lika stor, om inte större, risk att skada sig, som hemma. Då gäller det att man har koll på vad som gäller innan man ger sig av. Om man reser inom Norden har man alltid rätt till vård. Vården sker då på samma ekonomiska förutsättning som för invånarna i det land du besöker. När vi säger vård, menar vi inte endast akut sjukvård, utan även tandvård och läkemedel. Reser man runt i Europa är det nödvändigt att ha med sig ett EU-kort som visar att du är försäkrad i Sverige. Detta EU-kort beställer du av ditt försäkringsbolag. Tänk på att kortet kan ta några dagar att tillverka, så var ute i god tid.

toptop

Ska du däremot resa utanför EU, finns inte längre samma möjlighet till gratis sjukvård. Det finns vissa länder som Sverige har vissa avtal med och som kan ge viss sjukvård. Villkoren skiljer sig från land till land, så var noga med att kolla upp vad som gäller dit du ska. De länder Sverige har vissa avtal med, gällande tillfällig vistelse är: Algeriet och Australien, Israel. Ska du till ett land utanför EU så finns det ingen möjlighet till ersättning av vård, med vanlig försäkring. Om du vill ha möjlighet till detta måste du teckna en privat reseförsäkring. Mer information om försäkringars giltighet vid resa hittar du hos ditt försäkringsbolag. När det gäller en tågluff med InterRail-kort behöver man endast skaffa privat reseförsäkring om man skulle åka till Turkiet.

Pass med på resan
När man reser inom Europa krävs inget pass, men det är något som man bör ta med ändå. Om någonting skulle hända är det alltid bra att ha med sig passet. Vare sig det är extra tull-kontroll, sjukhusbesök, eller vid poliskontakt. Ett pass skulle, i princip, kunna rädda en resa från katastrof till en toppenresa.


2 Responsesso far.

  1. Nanny Andersson skriver:

    Hej, jag bara undra om stf kort är nödvändigt? Ger det mycket rabatter på hostels i europa ?

  2. Hampus Olsson skriver:

    TJenixen!

    Jag är en grabb på 18 bast. Har varit runt lite här och var men mitt intresse för tåg och Europa har alltid funnits där. Och då kommer den sidan och räddar mig, två flugor i en smäll. Jag är en ensamvarg så hade tänkt och packa bagen och bara dra. Så jag behöver lite tips och trix för detta lite spektakel. Som sagt så är ny i gamet men en sak är säker, kommer att stanna i gamet länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *